09-04-10

Facebookvirus duikt weer op

Videospeler neemt je pc over
Wie van een vriend een erotisch filmpje via Facebook doorgestuurd krijgt, kan dat maar beter niet bekijken. Tenzij je vriend in de porno-industrie zit, is de kans immers groot dat je met een virus te maken hebt. De nieuwste variant van de Koobface-worm vermomt zich als een videospeler die nodig is om het filmpje te bekijken.

Het wormvirus Koobface bestaat al sinds eind 2008 en verscheen al op verschillende sociale netwerken. Vorige zomer nog was Twitter het doelwit van een massale misleidingcampagne, onderhouden door een zogenaamd botnet. Dat is een netwerk van besmette computers die, zonder dat de eigenaars het weten, als zombies spamberichten, virussen en andere rommel verspreiden.

Het virus doet dat door je gegevens, wachtwoorden en accountnamen te stelen, om er vervolgens zeer geloofwaardige berichten mee te smeden. Op die manier zijn contacten van de besmette accounts zich vaak van geen kwaad bewust en halen ze zelf het virus binnen. Een truc die beter bekendstaat als social engineering.

De Koobface-worm wordt nog gevaarlijker als je hem binnenhaalt op een bedrijfscomputer. De virusmakers stelen dan beetje bij beetje de financiële gegevens van het bedrijf en zijn klanten.

Verborgen camera
Deze keer steekt het virus de kop op als videospeler. Een vriend stuurt je een Facebookberichtje waarin hij linkt naar een stiekem opgenomen erotisch filmpje. Om het te kunnen bekijken heb je wel speciale afspeelsoftware nodig. Daarin houdt het gevaarlijke virus zich schuil.

Het beste wat je kunt doen wanneer je merkt dat een vriend je zo’n bericht stuurt, is het bericht meteen wissen. Stel je vriend ervan op de hoogte dat hij met een virus besmet is en download in geen geval de geïnfecteerde videospeler.

Voor wie het al te laat is: de meeste virusscanners hebben geen moeite met Koobface te verwijderen. Beschik je niet over een antivirus, dan kun je nog proberen de Malicious Software Removal Tool van Microsoft binnen te halen via Windows Update. Dat programma zou de worm ook moeten kunnen verwijderen.

Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.