25-07-08

Onbeperkt muziek tegen vaste vergoeding

Brits wetsvoorstel: onbeperkt muziek tegen vaste vergoeding
De Britse regering heeft een plan gepresenteerd waarin onder meer wordt voorgesteld elke internetgebruiker jaarlijks een 'kopieervergoeding' van 30 pond te laten betalen. In ruil daarvoor zouden internetters legaal muziek mogen uitwisselen.
De opbrengsten van de downloadvergoeding, die op jaarbasis zouden kunnen oplopen tot meer dan 1,2 miljard pond en daarmee hoger zijn dan de huidige omzet uit de cd-verkoop, moeten vervolgens verdeeld worden over de rechthebbenden. De vergoeding zou door isp's moeten worden opgehaald. De Britse bewindslieden John Hutton en Andy Burnham hebben namens de regering Brown een memorandum met deze strekking ondertekend. Het plan zou ook vanuit partijen uit de entertainmentindustrie op voldoende steun te kunnen rekenen, zo meldt The Independent. Tegenover de BBC stelt de BPI, een belangenorganisatie van de muziekindustrie, echter niets in het voorstel te zien. De copyrightwaakhond zegt juist voorstander te zijn van de harde lijn.
Het plan voor het invoeren van een kopieervergoeding maakt deel uit van een antipiraterij-offensief die de Britse regering samen met de muziekindustrie en internetproviders heeft ingezet. Voordat nieuwe maatregelen, zoals een heffing, worden ingevoerd, willen de partijen eerst proberen om fanatieke downloaders per brief te waarschuwen. Deze zomer zullen zeker twaalfduizend personen die door de BPI zijn betiteld als piraten schriftelijk worden aangesproken. Uiteindelijk zouden honderdduizenden Britten een brief ontvangen. De Britse regering hoopt dat deze tactiek de downloaders zoveel schrik zal aanjagen dat zij vanzelf stoppen met het binnenhalen van auteursrechtelijk beschermd werk.
Als echter na een jaar blijkt dat het direct aanspreken van downloaders niet werkt, dan lijkt het plan voor het invoeren van een kopieervergoeding een goede kans te maken. Andere voorstellen die binnen de Britse regering circuleren, behelzen het afknijpen van de internetverbinding van wetsovertreders, het plaatsen van filters of zelfs het geheel afsluiten van draaideurpiraten volgens het three strikes and you're out-principe. Deze voorstellen krijgen echter forse kritiek: isp's weigeren om de rol van politieagent op zich te nemen en alle bijkomende kosten te betalen, terwijl privacywaakhonden bang zijn voor het nog verder inperken van de burgerrechten en het criminaliseren van grote delen van de Britse bevolking. Naar schatting 6,5 miljoen breedbandgebruikers in het Verenigd Koninkrijk downloadt regelmatig muziek, waarvan ongeveer 95 procent geen legale herkomst heeft.
Wouter Rutten, woordvoerder van brancheorganisatie Nvpi, roemt de samenwerking tussen de Britse isp's, de overheid en de entertainmentindustrie, en spreekt van een 'revolutionaire stap'. Volgens Rutten laat de Britse situatie zien dat internetproviders zich niet langer kunnen verschuilen achter het argument uitsluitend een 'doorgeefluik' te zijn en nu min of meer gedwongen worden om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het invoeren van een downloadbelasting lijkt de Nvpi zowel in Groot-Brittannië en in Nederland geen haalbare kaart, omdat hier teveel juridische haken en ogen aan vast zouden zitten. Verder hoopt Rutten dat zijn organisatie samen met de Nederlandse isp's spoedig om tafel kunnen gaan zitten om het piraterijprobleem te bespreken, maar tot nu toe zouden de providers zich in de ogen van de brancheorganisatie te terughoudend hebben opgesteld.
Bron: Tweakers.net Door Dimitri Reijerman. 

| Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.