25-07-07

Softwarepiratenbende opgerold

Wga leidt tot oprollen 'grootste softwarepiratenbende ter wereld'
 
Door samenwerking tussen Microsoft, de Amerikaanse FBI, het Chinese BPV en een groot aantal Windows-gebruikers en -resellers zou de grootste softwarepiratenbende tot dusver zijn opgerold.
 
 Volgens Microsoft gaat het tevens om het meest omvangrijke onderzoek naar softwarepiraterij ooit. Het bedrijf kreeg niet enkel hulp van de Chinese en Amerikaanse opsporingsdiensten, maar ook van een stuk of duizend Windows-gebruikers. Laatstgenoemden hadden contact opgenomen met het softwarebedrijf nadat ze via Microsofts wga-antipiraterijprogramma een melding op hun scherm kregen dat hun Windows-versie niet geldig was. Daarnaast boden honderden resellers en Microsoft-partners hulp. Het resulteerde er allemaal in dat het bedrijf uit Redmond in totaal zo'n 55.000 schijfjes in handen kreeg. Via forensisch onderzoek en het in kaart brengen van cd-persfaciliteiten konden die uiteindelijk naar hetzelfde misdaadsyndicaat in de Zuid-Chinese provincie Guang Dong konden worden herleid.
 
De bende bleek onder meer Windows XP en Vista, Office 2003 en 2007, en Windows Server-schijfjes te bakken, die volgens Microsoft van 'geraffineerde kwaliteit' waren. Deze werden niet alleen in het Chinees maar ook onder meer in het Engels, Duits, Italiaans, Nederlands en Spaans geperst. Exemplaren werden onder andere in de havens van Beijing, Cairo, Hamburg, Londen, New York en Vancouver onderschept. De afgelopen twee weken werden er vijfentwintig arrestaties verricht. De bende zou voor twee miljard dollar aan Microsoft-producten hebben vervalst. Volgens het bedrijf zal er rond de wereld als gevolg van de gedurende enkele jaren voorbereide actie merkbaar minder illegale software worden aangetroffen.
1185306759

Gepost in Microsoft | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.