24-01-07

Nieuwe Windows of nieuwe pc?

Kwart Belgische thuiscomputers draait op verouderd systeem
 
imagesMeer dan een kwart van de Belgische thuis-pc's heeft nog een verouderd besturingssysteem, blijkt uit cijfers van Microsoft.
 
Vista is voor Microsoft de eerste grondige vernieuwing van zijn Windows-besturingssysteem sinds meer dan vijf jaar. Het bedrijf werd de voorbije maanden wel eens bekritiseerd omdat het zo lang gewacht heeft met de opvolger voor Windows XP. Maar die kritiek mag niet doen vergeten dat een groot deel van het Belgische computerpark nog altijd draait op Windows-versies die dateren van vóór het XP-tijdperk. Het gaat vooral om Windows 98 en Windows 2000, en zelfs nog om Windows 95, de voorloper van Windows 98.
 
,,Het totale Belgische pc-park zal tegen midden dit jaar goed zijn voor ongeveer 6,8 miljoen computers'', rekent Wim Van Winghe voor, de man die bij Microsoft Belux de invoering van Windows Vista begeleidt. ,,Daarvan staan er bijna 4,2 miljoen bij consumenten (inclusief eenmansbedrijven).''
 
Windows doet in ons land zowat 95 procent van al die pc's draaien. Het restant zijn vooral Mac-computers van Apple. Linux, het besturingssysteem van de ,,Open Source''-beweging, zou in ons land minder dan 1 procent marktaandeel hebben.
 
,,Windows XP is het dominante besturingssysteem binnen die groep van Windows-pc's,'' zegt Van Winghe. ,,Maar dat neemt niet weg dat een belangrijke minderheid nog een oudere versie gebruikt. In het bedrijfsleven draait zowat 16 procent van de computers nog op Windows 2000. Bij consumenten is Windows 98 het op een na belangrijkste besturingssysteem, goed voor een marktaandeel van iets minder dan 30 procent.''
 
Alles samen zijn er dus nog ruim meer dan een miljoen thuiscomputers in ons land die op een ,,verouderde'' versie van Windows draaien. De eigenaars daarvan vormen uiteraard een belangrijke doelgroep voor de verkoop van Vista. ,,Die mensen zullen zich Vista op twee manieren kunnen aanschaffen. Ofwel door een doos te kopen in de winkel, ofwel door een volledig nieuwe pc aan te schaffen.'' Microsoft kondigde vorige week wel aan dat je Vista in Noord-Amerika ook van het internet zult kunnen halen. Mogelijk zal dat later ook bij ons kunnen.
 
Wie alleen de software koopt, moet natuurlijk wel zeker zijn dat zijn computer krachtig genoeg is om Vista te draaien. ,,Je hebt een moderne pc nodig die maximaal zowat drie jaar oud is'', zegt van Winghe. ,,De basisvereisten zijn een processorsnelheid van 1 gigahertz en een intern geheugen van 512 megabyte. Om alle toeters en bellen van Windows Vista te kunnen ervaren, heb je ook een goede grafische kaart nodig.''
 
Wie al een aangepaste pc en een licentie op Windows bezit (bijvoorbeeld omdat je al XP hebt), kan gewoon een upgrade kopen. Heb je nog geen licentie - bijvoorbeeld omdat je werkt met een gekopieerde versie - dan zal je die ook moeten kopen en betaal je dus meer dan voor een gewone upgrade.

Gepost in Microsoft | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.